Bu dünyayı bulduğunuzdan daha iyi hale getirin ve öyle bırakın!

The Current War, Türkçedeki ismiyle Elektrik Savaşları filmini bugün izledim. Westinghouse, Edison ve Tesla arasındaki ilişkilere odaklanıyor film. Fakat konusuna da çok uygun olarak hem Land Art, hem de Light Art olgularını, karanlıkta aydınlık filozofisi kapsamında yönetmen izleyiciye verirken, karanlık-aydınlık arasındaki bağı zamanın zihni üzerinden değerlendiren sahneleri de sunmadan edemiyor. Kıyasıya mücadelede, Westinghause'un hisli yapısı karşısında sonunda yumuşayan Edison ve şanssız olan Tesla 1880-1892 yılları arasında arz-ı endam ediyorlar film içinde. 19. yüzyılın o harika atmosferini solumak için değerli bir film bence. Gerçekten sinema vardığı bütünsel sanat noktasıyla estetik açıdan tüm görsel sanat dallarını artık araç konumuna itmiş durumda...

Filmden zihnime kazınan iki vurgunun dışında Westinghouse ile Edison'un dünya fuarında karşılaştıklarında konuştukları da çok ilginçti. Burada vurgulananlar sınır ve sınırsızlık kavramları üzerinden diyalogları içermekle, bugün dünyadaki en temel soruna işaret etmekten geri durmamakla birlikte, bence filmin filozofik açıdan önem noktalarından birine de işaret ediyor.

Söz konusu diğer iki vurgu ise biri; "her insanın yaptıkları ve ettikleriyle kendi gerçekliğini inşa etme" düşüncesi ki, bu benim de temel hayat felsefemdir; böyle bir filmle böylesine önemli bir bakış açısına dikkat çekilmesi ayrıca önemli. Siz gerçeğinizi değil, aslında gerçeklerinizi ileri sürersiniz, bunlar tek nokta olan hakikate ulaşır veya ulaşmaz. İşte hayat böyle bir devinimden ibarettir.

Diğer vurgu ise; Westinghouse'a ait olan "bu dünyayı bulduğunuzdan daha iyi hale getirin ve öyle bırakın"dı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖZKAN EROĞLU KİMDİR?

Nasıl bir sanat eğitimi..?

Emil Nolde ve manzaraları